Get Adobe Flash player
Home Agromagazin History Primele vaci Limousine in Moldova

Primele vaci Limousine in Moldova

Anul acesta intreprinderea noastra a facut un pas foarte important atit pentru intreprindere cit si pentru intreaga republica. A initiat un proiect: "Ferma de crestere si reproducere a vacilor de rasa "Limousine"".

 

LIMOUSINE -De origine franceza rasa a cunoscut in ultimii ani o puternica expansiune. Recunoscuta ca rasa de carne, Limousine gratie unei atente selectii a devenit una dintre rasele cele mai specializate, carnea fiind de o calitate exceptionala. Se caracterizează prin uşurinţă la fătare, printr-o structură musculară bine dezvoltată, şi un raport excelent între carne şi oase în carcasă, fertilitate ridicată. Sporul mediu zilnic de greutate este de 1.284 de grame cu un consum specific bun pentru un kilogram spor de creştere şi un randament foarte bun la sacrificare. Greutatea vie la vârsta de 18 luni este în medie de 654 kg. Este caracteristic raselor de carne faptul că vacile nu se mulg, întreaga producţie de lapte este consumată de câtre viţei prin supt direct, fără restricţii, şi care sunt înţărcaţi la vârsta de 5-7 luni. Laptele vacii Limousine are un bogat continut de grasime, ceea ce face ca vitei sa fie bine ponderati, la 6 - 7 luni acestia ajung la 250 kilograme.Creşterea lor se face în stabulaţie liberă, pe perioada verii furajarea realizându-se prin păşunat. Culoarea rasei este rosu aprins. Limousine este o rasa a carei crestere este de preferat sa se faca in zone colinare, cu altitudini de pana la 300 – 400 de metri, in zone cu pasunat. La maturitate talia taurilor este cuprinsa intre 140 – 155 cm, la tauri, 135 – 150 la vaca.Greutatea la maturitate este de 1100 – 1250 kg. la taur, 700 – 900 kg. la vaca.

La sfirsitul lunii Octombrie a fost importata prima partida in numar de 22 de junici gestante si 15 vitei pentru crestere